Over fluorescentie lampen
Categorieën: Techniek, Licht

Over fluorescentie lampen

Over fluorescentie lampen

Je zal regelmatig de termen T12, T10 en T8 voor fluorescentie lampen tegen komen. Dit geeft de diameter van de lamp aan. De industrie standaard is 12 x 1/8 inch (1,5 inch diameter). T10 is dan 10 x 1/8 (1,25”) en T8 is dan 8 x 1/8 (1”). (”) is de aanduiding voor een inch en is in ons metrieke stelsel 25,4 mm.

Voor fluorescentie lampen zijn er nog twee belangrijke factoren de CRI en CCT factor.

CRI

CRI staat voor Color Rendering Index. Dit geeft aan of de kleur die je ziet ook werkelijk die kleur is. Hoe dichter de CRI factor bij 100 zit, hoe beter de werkelijke kleur weergave is. Er zijn volledig spectrum lampen met een CRI van meer dan 90.

CCT

CCT staat voor Correlated Color Temperatuur. Dit is eigenlijk een beschrijving hoe een omgeving aanvoelt bij een gegeven kleur temperatuur van de lamp. Als je warmte en geborgenheid wil uitstralen kies je een 3000K lamp. (Bijvoorbeeld restaurants, koffie shops, hotel balies etc) Een omgeving waar in een behoefte moet worden voorzien zoals ziekenhuizen, klaslokalen en conferentie zalen kies je een 4100K lamp. Verder zijn er daglichtlampen 5000K en neutrale lampen 3500K

Printen
Back To Top