Panama Pumilio Protection Project
Categorieën: ARCHIEF

Panama Pumilio Protection Project

Opgericht in 2005 door Chris van der Lingen omdat in dat jaar 3 bekende grote populaties van Oophaga Pumilio geheel verdwenen waren.

 
Locatie 1 was een grote populatie met zeer veel Alocasia’s, de planten waar de eieren werden afgezet. Na verkoop van dit land zijn alle Alocasia’s weg gekapt.
 
Locatie 2 Was een grote populatie op het eiland Colon, nadat 100 meter verderop land verkocht was en alles weggekapt, ontstond er een droge warme luchtstroom langs het populatie gebied, sindsdien geen kikkers te vinden.
 
Locatie 3 Het verhaal van goede kikkervriend Soren Werther uit Denemarken over een kleine, prachtig gekleurde populatie op het vaste land die compleet weggevangen is door een groep Duitsers. Deze kleurvorm is daar niet meer te vinden.
 
 
Doel van het project
Land eigenaren bewust maken van belangrijke schakel van deze dieren in de natuur en advies geven over biotoop bescherming.
 
Inventarisatie van alle Pumilio populaties op Bocas del Toro om zo de knelpunten op te zoeken en stappen te ondernemen.
 
Na vele onderzoeken blijkt dat ongeveer 60-70% van de Pumilio populaties zich in Cacao of voormalige Cacao plantages te bevinden. Meestal zijn dat kleine gebieden met ong. 20-40 cacao bomen die door één of enkele indianen families gebruikt worden. Meerdere gebieden zijn verlaten door de indianen waardoor de cacao plantage in verval raakt. Als na ong. 50 jaar de bomen geen vruchten meer geeft verdwijnt ook de voedselvoorziening (insect op afgevallen fruit)
 
Doelstelling is deze gebieden op te zoeken en nieuwe Cacao bomen te planten.
 
Sponsoring
Met de ontvangen sponsor gelden worden de volgende zaken geregeld. 
  1. Bouw en inrichting van een studentenhuis om toekomstige studenten die onderzoek doen voor het “PPPP” een gratis onderdak te geven.
  2. Brandstofpot te maken om de steeds verdere (en duurdere) eilanden door de studenten te kunnen laten bezoeken voor hun onderzoek.
  3. Kosten te dekken voor opkweek van vruchtbomen en planten in populatie gebied.
Meer info over sponsoring en/of het “PPPP” is te vinden op www.dendrobatesworld.com
 
 
Printen
Back To Top