Quarantaine periode
Categorieën: Verzorging, Kikkers

Quarantaine periode

Na de aanschaf worden de kikkers afzonderlijk in kleine plastic bakken geplaatst met op de bodem enkele lagen keuken papier die vocht opnemen om zo een goede luchtvochtigheid te behouden.
De bakjes die hiervoor gebruikt worden moet gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden. Als voorbeeld kunnen hier salade bakjes (literbakjes) voor gebruikt worden, in de deksel worden dan (van binnen naar buiten) enkele verluchtingsopeningen geprikt voor ventilatie.
De bakjes worden op een niet te hoge temperatuur weggezet (hangt van de soort kikker af, meestal zal zo’n 23 graden voldoende zijn).
Gedurende de eerste dag worden dikwijls uitwerpselen geproduceerd die zo snel mogelijk worden verwijderd om onder een microscoop bekeken te worden, dit kan je zelf doen of je kan de uitwerpselen naar een dierenarts brengen die ze kan onderzoeken.
In de ontlasting wordt gekeken naar parasieten: wormen, flagellaten, ciliaten, etc.
Als de kikker parasieten heeft kan men de kikker in het zelfde bakje makkelijk bedienen van een medicijn, over parasieten en medicijnen later meer.
Tijdens deze behandeling dient het bakje elke dag ontsmet te worden en van een nieuwe bodemlaag voorzien te worden.
Bakjes waar een besmette kikker in heeft gezeten worden na gebruik weggegooid.
Als de kikker parasietvrij is kan de kikker overgeplaatst worden naar de echte quarantaine bak waar de kikker een maand verblijft (voor wildvangkikkers dient dit 3 maanden te duren).
In deze quarantaine bak (kleine bak met alle nodige voorzieningen) kan men de kikker goed in de gaten houden.
Hier nog enkele dingen waar op gelet kan worden:
- Gezonde kikkers zitten niet lang in het water.
- Ze raken hun prooi perfect.
- Ze krabben niet constant met hun poten over hun lichaam.
- De rug moet glimmen.
- Ontlasting moet hard en zwart zijn, niet slijmerig wit of rood.
- Kikkers moeten actief zijn (sommige soorten zijn pas in de ochtend of in de avonduren actief).
- Volwassen mannen moeten al snel roepen.
Als de kikker na een maand nog steeds goed is en geen symptomen heeft van hieronder beschreven ziekten, dan kan de kikker overgeplaatst worden in de voor hem bestemde bak.
Op deze manier kom je niet snel voor verrassingen te staan en zal je in de toekomst veel plezier beleven aan deze schitterende hobby.

Printen
Back To Top