September 2005
Categorieën: DN

September 2005

Dendrobates bombetes
Daniel Mejía - vertaling M. Woldhuis
Dendrobates bombetes is een kleine hoogland kikker, deze wordt gevonden in de bergachtige gebieden aan de oostflank van de Cordillera Occidental en de westflank van de Cordillera Central in Colombia. De Cordillera Central populatie is geïsoleerd van zijn westelijke tegenhanger van de Cordillera Occidental bij één van de twee grote rivieren, die door de hete Andes vallei stroomt: de Cauca rivier.


Allobates femoralis: een eigen genus voor een bijzondere vocalist
Erik H. Poelman
Over het gehele Amazone regenwoud van Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Brazilië tot in het Guyana schild in Guyana, Suriname en Frans Guyana bepaalt Allobates femoralis het dagelijkse geluid van het regenwoud. Het kikkertje behoort tot de meest algemene amfibieën van het Amazone bekken.

Okopipi - Suriname
Eise H. Bartelds
De PZT BE Piper staat gereed op de startbaan van Paramaribo airport. De motor zwelt aan tot vol vermogen en we razen voorbij de kleine hanggaar van Gum Air. Dan zijn we los en beginnen aan onze expeditie naar het binnenland. Het vliegtuigje zwenkt naar rechts en we zien de nieuwe brug over de Suriname rivier. Daarna verlaten we de stad en vliegen boven een onmetelijk groene jungle richting de bergen.


Dendrobates pumilio  in Gandoca - Manzanillo 
Peter IJzerman
Gandoca-Manzanillo refuge is een soort nationaal park met minder strenge regels. Dit wordt ook mede bestuurd door de plaatselijke bevolking. Zo bestaat het reservaat uit een gedeelte kuststrook met een rifgedeelte en een bosgedeelte. Het landgedeelte bestaat voor 65% uit tropisch regenwoud. Zo is het hoogste punt 115 meter boven zeeniveau en huisvest het een grote diversiteit aan planten en dieren.


Cordillera del Condor, leefgebied van de Dendrobates mysteriosus, new species en guerrilla's
Han Peper & Anja de Baas Het is 35 graden en een luchtvochtigheid van nog geen 40%, we staan te kijken naar honderden bromelia's van meer dan een meter breed op een steile rotswand. In een van de bromelia's vlak bij ons horen we een raar trillend geluid we besluiten om de bergwand iets af te dalen en een kijkje te gaan nemen. Daar zien we de eerste mysteriosus op een van de bromelia bladeren, pal in de zon in een hete, droge lucht waar normaal gesproken geen gifkikker kan leven. De mysteriosus doet inderdaad zijn naam eer aan.
Printen
Back To Top