September 2007
Categorieën: DN

September 2007

Op zoek naar granuliferus
Peter Ijzerman
Vlak voordat het hard begon te regenen vonden we toch nog de groene granuliferus. Wat een mooie kikker, maar toch anders groen dan van bestaande foto’s. Zo hadden we toch nog de drie varianten gevonden van de granuliferus kikker. Met een klein euforisch gevoel namen we plaats in de auto en gingen terug naar ons hotel.
 
Colostethus van de Brownsberg
Remco Stuster
Jarenlang werden ze gekweekt als konijnen door een groot aantal hobbyisten. Iedereen kende ze wel want het was destijds één van de meest algemeen gehouden gifkikkers in de hobby. Het betrof hier de cryptisch gekleurde Colostethus ‘brunneus’, die het dusdanig goed deed in gevangenschap dat het ook bijna zijn ondergang werd. Prijzen gingen omlaag, interesse nam af en voor je het je realiseert zijn ze nagenoeg uit de hobby verdwenen. Af en toe loopt het echter toch goed af met een, nagenoeg uit de hobby verdwenen, soort. En deze kikker is er daar één van.
 
'Arovako i Madagasikara',
campagne van EAZA

Mathieu Woldhuis, Foto’s: Franco Adreone
In het vorige nummer van DN magazine werd er bij het artikel over de mantella’s melding gemaakt van de Madagaskar campagne van de European Association of Zoos and Aquariums (EAZA). Er is in Madagaskar een grote diversiteit aan kikkers en ook deze worden door allerlei oorzaken, met name biotoopvernietiging, sterk bedreigd. Om de natuur in Madagaskar te beschermen is er natuurlijk veel geld nodig om voor alle initiatieven te kunnen financieren. In dit artikel wil ik u kennis laten maken met èèn van de projecten die ondersteund wordt in de EAZA  Madagaskar campagne.
 
Pumilio kweken tot in detail
Tekst: Erik van der Horst,
foto’s Harry van der Veen en Erik van der Horst

Sinds jaar en dag is er één naam in Nederland die synoniem is met succesvolle kweek van Dendrobates pumilio (Oophaga pumilia volgens de nieuwe benaming): Harry van der Veen. Voordat er beter met pumilio gekweekt werd, was er bij Harry een wachtlijst van serieuze liefhebbers. Harry verkocht (en verkoopt) zijn nakweekdieren voor een schappelijke prijs en heeft daarmee de start gemaakt met een succesvolle Pumilio-populatie in gevangenschap. Een goede reden om eens te gaan kijken bij hem thuis en op zoek te gaan naar het geheim van een succesvol kweker.
 
Dendrobates dorisswansoni: Observaties aan een nieuwe gifkikker van de tropische Andes in Colombia
Daniel Mejia Vargas, vertaling Erik H. Poelman
Onlangs had ik de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de zeer recent beschreven gifkikker Dendrobates dorisswansoni. Het kikkertje is niet alleen fraai door zijn kleur en tekening, die hem haast doen voorkomen als een miniatuur D. histrionicus, maar het heeft bovendien nog een opmerkelijk kenmerk door de vergroeiing van de eerste twee tenen. Dit is een uniek kenmerk binnen de familie Dendrobatidae dat de soort deelt met D. daleswansoni en zou gebruikt kunnen worden als kenmerk voor een afzonderlijk genus waarin deze twee kikkertjes kunnen worden ondergebracht.
 
Praktische tips over licht en lichtkap
Auteur: Martijn van Beek
Wat is het nut van een lichtkap? Een lichtkap voorziet je terrarium van licht. Hoe simpel  kan het zijn? Helaas! Was het maar zo simpel. In dit artikel wordt het onderwerp lichtkap toegelicht en passeren meerdere toepassingen van de lichtkap de revue. Laten we de lichtkap eens van binnen bekijken en leren van gemaakte fouten.
 
Ficus pumila “Montana”
Auteur: Jan Mooij
Dit zijn zomaar een paar aantekeningen van een gifkikkerliefhebber die tevens een zwak heeft voor mooie plantjes.
 
Opmerkingen bij de verzorging van
Epipedobates tricolor en anthonyi

Tekst: Siegfried Christmann, Vertaling: Erik van der Horst
Ongemerkt wordt toch vaak gesproken over de mislukkende kweek met Epipedobates tricolor en Epipedobates anthonyi. Veelal gaat het om betreurenswaardige en onnodige mislukkingen, die echter het begrip “beginnerskikker” wat relativeren. Regelmatig wordt ook de wens naar relevante informatie over het biotoop geuit. Door deze beide thema’s een keer samen te behandelen kunnen kwekers die met tricolor kweken misschien beter rekening houden met de eisen van deze Epipedobaten.
 
Dendrobates (Ranitomeya) uakarii
Een onbekende nieuwe of een verborgen oude bekende?
 Wojtek Nieszporek, vertaling: Mathieu Woldhuis
 Hoe gek moet je zijn om pijlgifkikkers in huis te halen. De hoge luchtvochtigheid, fruitvliegen in je bier, snelle terrariumdieren die zich altijd moeilijk laten vangen en brullende vernevelpompen zijn een aanslag op je verdraagzaamheid. Maar wat je er voor terug krijgt, is de betovering van de bonte juwelen van de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Door hun prachtige metallieke kleuren, de heerlijke zangkoren waartoe je deze kikkers niet in staat zou achten, alsmede door hun indrukwekkend broedgedrag in terrarium zijn dit voor steeds meer mensen zeer interessante terrariumbewoners geworden.
Printen
Back To Top