Silverstoneia

Silverstoneia

Silverstoneia Grant et al., 2006

 

Het geslacht Silverstoneia bevat slechts drie soorten. Echter zijn er nog zeker vijf soorten bekend die vooralsnog niet beschreven zijn. De huidige drie soorten hebben gedurende lange tijd een plaats gehad in het geslacht Colostethus. Met de revisie van Grant et al. (2006) zijn de dieren van dat geslacht afgesplitst op basis van de kenmerkende trechtervormige bek die bij de larven van deze soorten voorkomt.

Kenmerken: Alle soorten uit dit geslacht zijn met hun 14 tot 23 mm kleine soorten te noemen. Ze zijn allemaal onopvallend van kleur. Van nature komen deze dagactieve soorten voor langs de oevers van beekjes. Over de voortplanting van deze soorten is erg weinig bekend. Het mannetje brengt alle larven in één keer op zijn rug naar een plas of beekje. De larven zijn omnivoor, en door hun trechtervormige bek gespecialiseerd in drijvend voedsel.

Verspreiding: De soorten uit dit geslacht komen voor van zuidwest Colombia, via Panama, tot aan Costa Rica, ten westen van de Andes.

 


Silverstoneia:

  • Silverstoneia erasmios (Rivero & Serna, 2000)
  • Silverstoneia flotator (Dunn, 1931)
  • Silverstoneia nubicola (Dunn, 1924)
     

 

Geciteerde literatuur:

  • Grant, T., Frost, D.R., Caldwell, J.P., Gagliardo, R., Haddad, C.F.B., Kok, P.J.R., Means, D.B., Noonan, B.P., Schargel, W.E. & Wheeler, W.C., 2006, Phylogenetic systematics of dart-poison frogs and their relatives (Amphibia: Athesphatanura: Dendrobatidae). Bull. Amer. Mus., 299, 1-262.
Printen
Back To Top