Voeding
Categorieën: GIFKIKKERS, VOEDING, Voeding

Voeding

Gifkikkers voeden zich alleen met levende en bovenal bewegende prooien. De beweging van de prooi zorgt ervoor dat een kikker het als voedsel herkent en vervolgens toe zal happen. Omdat lang niet alle voedseldieren constant bewegen zijn ze niet altijd zichtbaar voor de kikker. Veel soorten kikkers, waaronder vele soorten gifkikkers, trillen met hun middelste teen om de bodem in trilling te brengen zodat stilzittende prooidieren zich gaan bewegen en hierdoor zichtbaar worden. Eenmaal zichtbaar zal de kikker zich hierop fixeren en de prooi grijpen met hun klevende tong. In gevangenschap moeten dus levende prooidieren als voer dienen. Deze kunnen zelf gekweekt worden, in de winkel gekocht worden of zelf gevangen worden (weideplankton). Het zelf kweken van voedseldieren is voor de meeste hobbyisten een absolute must. Natuurlijk is zelf kweken goedkoper dan elke week voedseldieren aanschaffen in een winkel. Bovenal geeft het zelf kweken een zekerheid van continue voedselvoorziening van de gewenste kwaliteit. Omdat de meeste hobbyisten meerdere soorten voedseldieren kweken, is het zelden een probleem als de kweek van één soort een keer instort. Dat maken alle hobbyisten mee en het gat kan eenvoudig met andere soorten voedseldieren aangevuld worden tot er een nieuwe goed lopende kweek is opgezet. Medehobbyisten helpen elkaar over het algemeen graag aan een nieuwe kweek als de kweek van een specifiek voedseldier mis gaat. Het vangen van weideplankton kan ook een aanvulling zijn in tijden van schaarste, maar natuurlijk niet gedurende het gehele jaar en vormt daarmee slechts een aanvulling of verrijking van het dieet gedurende de warmere maanden van het jaar. In geval van nood, of voor het gemak, kan er altijd in de commerciële handel een nieuwe kweek aangeschaft worden. Perioden met een tekort aan voedseldieren zijn hiermee altijd te voorkomen.

Onze kikkers krijgen in gevangenschap niet dezelfde prooien binnen als in de natuur, om de eenvoudige reden dat de natuurlijke prooien niet beschikbaar zijn, niet in voldoende mate kweekbaar zijn, plaagvormende dieren zijn of simpelweg niet precies bekend zijn. Als alternatief biedt men goed kweekbare voedseldieren aan als prooi, met als gevolg dat niet alle benodigde voedingsstoffen hierin in voldoende mate aanwezig zijn. Het gevolg voor de kikkers en vooral voor opgroeiende kikkers, is dat er van bepaalde voedingsstoffen tekorten ontstaan, vaak met ziekte of groeistoornissen tot gevolg. Om dergelijke tekorten te voorkomen is het van belang vitaminen en mineralen aan de voeding toe de voegen. Voor kikkers zijn er speciale preparaten verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm bij verschillende speciaalzaken. Meer over de suppletie van preparaten is te lezen bij Vitaminen & mineralen

Veelal doen onze kikkers het goed op een dieet van slechts enkele soorten voedseldieren, aangevuld met voldoende vitaminen en mineralen. Toch wordt algemeen aangenomen dat een grotere variatie aan voedseldieren de gezondheid van onze kikkers ten goede komt. Kies dan voor verschillende diergroepen zoals één soort fruitvlieg, kever, bladluis en springstaart als dieet voor de kikkers. Kies niet voor drie verschillende soorten fruitvliegen, want deze verschillen lang zo veel niet in voedingswaarde. In de laatste decennia is het assortiment aan verkrijgbare voedseldieren enorm toegenomen. Een keuze van diverse gemakkelijk kweekbare voedseldieren is dus voor iedereen te maken. Met een keur aan grote en kleine soorten voedseldieren is het geen enkel probleem om zowel jonge als volwassen kikkers van voldoende variatie aan voer te kunnen voorzien. Bij de soorteninformatie is meer te lezen over geschikte voedseldieren per soort.

In dit hoofdstuk is, voor de meest algemene soorten voedseldieren, een gemakkelijke manier van kweken opgenomen. Natuurlijk is de beschreven manier lang niet altijd de enige manier om een voedseldier te kweken. Voor veel soorten voedseldieren zijn er op het internet eindeloos veel kweekmethoden te vinden. Eenieder kan ook zelf variëren met de basisingrediënten die in dit hoofdstuk zijn gegeven om het ideale resultaat te verkrijgen. Het kweken van voedseldieren is absoluut geen exacte wetenschap, dus de hoeveelheden van ingrediënten zijn indicatief.

Printen

Reacties

View discussion on forum

Comments on forum: 0

Back To Top