Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?

Waar kunnen gifkikkers worden gekocht?

Gifkikkers kunnen worden gekocht op beurzen, in winkels en natuurlijk bij de kweker thuis. Elk heeft zo zijn voor- en nadelen die hier worden besproken. Let er in alle gevallen op dat er voor dieren die onder CITES vallen (dit betreft bijna alle gifkikkers die in de hobby worden gehouden) een overdrachtsverklaring voor de betreffende dieren mee wordt gegeven. Bij controle kan hiermee worden aangetoond waar de dieren vandaan komen en daarnaast is het een goed naslagwerk waarin de herkomst van de dieren later nog kan worden teruggevonden.

Bij een kweker thuis zijn in de meeste gevallen de ouderdieren te zien. Hun gezondheid kan enigszins worden beoordeeld en er kan worden gezien hoe deze dieren gehuisvest zijn. Zo kunnen ideeën worden opgedaan om de, natuurlijk reeds voorbereide, huisvesting thuis nog aan te passen voordat de dieren definitief geplaatst worden. Bij een kweker thuis is er ook meer gelegenheid om elkaar te leren kennen en kennis uit te wisselen. Het uitwisselen van kennis is altijd handig waar het gaat om de verzorging van de dieren en elke hobbyist heeft weer andere handige tips en trucs. Bij de kweker thuis bestaat er ook meer zekerheid dat de dieren door deze persoon zelf gekweekt zijn. Hij kan tevens vertellen wat hij doet om zijn dieren gezond te houden en bij problemen is het gemakkelijk om weer contact met hem op te nemen. Daarnaast is het voor de gezondheid van de dieren fijn dat ze direct mee naar huis kunnen worden genomen en niet eerst aan een winkel verkocht zijn of meegenomen naar een beurs. Hoe minder transport, hoe minder stress en dus minder kans op ziekten. Ook zal de verkopende partij snel geneigd zijn de manier van vervoer door de kopende partij te checken, waar dit op beurzen veelal nagelaten wordt. 

Op een beurs worden door veel kwekers en handelaren kikkers aangeboden. Een groot voordeel is dat er vaak veel keuze is tussen veel soorten kikkers. Natuurlijk kan dat ook een nadeel zijn omdat het kan leiden tot een impulsaankoop. Een ervaren kikkerhouder zal op dat moment heel goed weten of de dieren bij thuiskomst direct goed geplaatst kunnen worden. Voor minder ervaren of beginnende kikkerhouders is het advies om niet over te gaan tot dergelijke impulsaankopen. Het houden van kikkers omhelst de nodige voorbereiding. Dus zoek van tevoren precies uit naar welke soort er wordt gezocht en blijf eenmaal op de beurs bij dit plan. Neem rustig de tijd om de dieren bij verschillende stands te vergelijken en laat de laagste prijzen niet leidend zijn.

Verschillende winkels hebben zich in meer of mindere mate gespecialiseerd in de verkoop van gifkikkers. De mate van specialisatie is in veel gevallen indicatief voor de hoeveelheid kennis die er in huis is, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Van belang is dat de verkoper voldoende tijd neemt om alle vragen te beantwoorden. Ga pas over tot aankoop wanneer de vragen naar tevredenheid zijn beantwoord. Gespecialiseerde winkels verkopen meestal geen dieren die nog erg jong zijn, waardoor er geen risico wordt gelopen dat dieren slecht opgroeien. De vaak iets hogere prijs die wordt betaald in een winkel kan het dan ook meer dan waard zijn.

Voor het maken van de beste aankoop is het beoordelen van de gezondheid van kikkers noodzakelijk. Dit is echter geen gemakkelijke opgave. Zelfs na jaren van kikkers houden is het niet onmogelijk een vergissing te maken. Toch zijn er enkele punten waarop gelet kan worden. Raadpleeg voor enkele gezondheidsindicatoren de artikelen bij Gezondheid & ziekten.

 

Printen
Back To Top