Categorieën: Ziektes

Zieke kikkers inleveren voor onderzoek

Ernstig zieke kikkers kunnen het beste ingeleverd worden bij een deskundige die de kikker kan onderzoeken en zo de oorzaak van de ziekte bij de kikker kan vaststellen, dit om besmettelijke ziekte te voorkomen en om meer inzicht te krijgen in ziekte bij (gif)kikkers.

Er zijn drie manieren om de kikker in te leveren bij een deskundige:

1: Het beste is om de zieke kikker af te staan als deze nog leeft (waarvan je verwacht dat hij het niet meer overleeft).
2: Het een na beste is om de kikker in te leveren die net dood is (dit binnen het uur), dit is natuurlijk vaak moeilijk te realiseren.
3: Als de bovenste twee manieren niet te realiseren zijn dan kan je het beste de kikker fixeren in alcohol 70% of fixeren in formaline 10% (verkrijgbaar bij de apotheek), dus een deel formaline op negen delen water.
Voor het beter binnendringen van de formaline kan de buik worden open geknipt.
Kikker ruim in de vloeistof zetten, zo'n 100x zoveel vloeistof als het organische materiaal, hierna kan de kikker bij de deskundige worden ingeleverd.
Dieren langer dood dan 3a4 uur hebben niet veel waarde meer, daar door de warmte in de terraria het rotting proces versnelt wordt en de kikker onbruikbaar wordt voor onderzoek.

Ga naar de foto's

Printen
Back To Top