Ameerega berohoka
Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ameerega

Ameerega berohoka

Ameerega berohoka Vaz-Silva & Medeiros Maciel 2011

 

Beschrijving: Mannetjes tot 23 mm en vrouwtjes tot 24 mm groot, waarbij de gemiddelde grootte ruim 2 mm verschilt tussen de geslachten. De rug en bovenkant van de achterpoten zijn licht gegranuleerd. De rug is donker met een lichtbruine marmering. Fel oranje vlekken zijn aanwezig onder de oksels, in de liezen, en op aangrenzende delen van het dijbeen. Aan de zijden van de rug lopen crème tot lichtgele strepen. De buikzijde is wit of blauwig, naar de flanken toe met zwarte vlekken. De bovenzijde van de achterpoten bevatten bruine vlekken of een bandtekening. De roep lijkt erg op die van andere pictus achtigen en herhaalt zich ongeveer 4 keer per seconde.

 

Verspreidingsgebied: Ameerega berohoka komt voor in de westelijke en zuidwestelijke regio’s van de staat Goiás. De soort lijkt hier gebonden te zijn aan het stroomgebied van de Araguaia rivier.

Type lokaliteit: Arenópolis Municipality, in de staat Goiás, Brazilië. 416 m b.z.n.

 

Natuurlijke habitat: Ameerega berohoka komt voor in de Cerrado (savanne-achtig gebied) van Brazilië. Er heerst een tropisch savanneklimaat met periodieke droogte. Het klimaat bestaat uit een droog en warm seizoen (ongeveer van september tot maart) en een droog en koeler seizoen (ongeveer van april tot augustus). De kikkers bevinden zich voornamelijk in een boshabitat langs beekjes.

 

Gedrag: In het regenseizoen roepen mannetjes vanaf de kale grond of gedeeltelijke verstopt in de vegetatie of onder stenen.

 

Geografische variatie: Tussen de verschillende populaties is kleurvariatie aanwezig in het gemarmerde patroon op de rug en buik, evenals de dwarsbanden op de achterpoten.

 

Voorkomen in gevangenschap: Deze soort wordt anno 2013 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek: Geen gegevens bekend.

 

Voedsel: Geen gegevens bekend.

 

Geciteerde literatuur:

·         Vaz-Silva, W. & Medeiros Maciel, N., 2012. A new cryptic species of Ameerega (Anura: Dendrobatidae) from Brazilian Cerrado. Zootaxa 2826: 57-68.

Printen
Back To Top