Ameerega boehmei
Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ameerega

Ameerega boehmei

Ameerega boehmei Lötters et al., 2009

 

Beschrijving: Ameerega boehmei heeft fel gele strepen vanaf de neus, over de ogen, doorlopend aan weerszijden van de rug tot in de liezen. In het midden van de rug is een gele stippeltekening aanwezig. De signaalvlekken zijn fel oranjerood. Op de zwarte achterpoten zijn bruine of gele vlekken aanwezig. De buikzijde is lichtgrijs tot lichtbruin met zwart gemarmerd. Een bronzen ring omringt de pupil. De roep bestaat uit snel opeenvolgende noten, met 2 tot 3 pulsen per noot. Het aantal noten per seconde ligt tussen de 1 en 2.

 

Verspreidingsgebied: Ameerega boehmei is alleen bekend van de Serranías de Santiago en Chochis; geïsoleerde zandsteenformaties in de Chiquitanía regio van Bolivia. Het verspreidingsgebied ligt op 700 tot 1200 m b.z.n..

Type lokaliteit: Serranía de Santiago, ongeveer 6 km ten oosten van Santiago de Chiquitos, op 800 m b.z.n., regio Chiquitania, provincie San Jos de Chiquitos, departement Santa Cruz, Bolivia.

 

Natuurlijke habitat: Het habitat is over het algemeen semi-aride en droog. De relatieve luchtvochtigheid bedraagt in de maanden maart en april regelmatig  50%, bij temperaturen tot wel 30°C overdag  (gemeten op 1 m boven de grond). Het regenseizoen loopt van november tot april. De vegetatie bestaat uit deels loofverliezend bos en cerrado (savanne achtig) begroeiing. De dieren worden hier aangetroffen in niet-beboste gebieden in de nabijheid van zandsteen rotsen, vaak in de buurt van stromend water. Rotsspleten, van grondhoogte tot op 2 m hoogte, worden door de dieren vaak gebruikt als schuilplaats. De luchttemperatuur in de rotsspleten bedraagt een stabiele 21 tot 25°C (24 uur lang gemeten in de maand april). Dieren worden aangetroffen tot maximaal 50 m hemelsbreed vanaf stromend water.

 

Gedrag: Ameerega boehmei is dagactief, met een piekactiviteit tussen 5.00 en 11.00 uur in de ochtend. Mannetjes roepen in de ochtenduren vanaf onbeschutte rotsen. De voortplanting vindt plaats in het regenseizoen.

 

Geografische variatie: Het momenteel bekende verspreidingsgebied bevat vrij uniforme populaties.

 

Voorkomen in gevangenschap: Deze soort wordt anno 2012 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek Geen gegevens bekend.

 

Voedsel: Geen gegevens bekend.

 

Geciteerde literatuur:

·         Lötters, S., Schmitz, A., Reichle, S., Rödder, D., & Quennet, V., 2009. Another case of cryptic diversity in poison frogs (Dendrobatidae: Ameerega) description of a new species from Bolivia. Zootaxa 2028: 20-30.

Printen
Back To Top