Ameerega planipaleae
Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ameerega

Ameerega planipaleae

Ameerega planipaleae (Morales & Velazco, 1998)

 

Beschrijving: Mannetjes worden tot 27 mm en vrouwtjes tot 30 mm groot. De rug en bovenkant van de achterpoten zijn gegranuleerd. De kleur op de rug is donkerbuin overlopend tot geel op de kop. Een streeptekening is aanwezig vanaf de kop tot in de liezen. De kleur van de streeptekening is geel, eindigend in rood bij de liezen, soms loopt de gele kleur eerst over in blauw en daarna in rood bij de liezen. Het aangrenzende bovenbeen bevat soms ook een rode vlekken, afgezet met zwart. Oranje vlekjes op de voorpoten komen soms voor. Vanaf de onderlip loopt een gele of geelgroene streep tot aan de schouder, welke doorloopt op het bovenarm tot aan de elleboog. De buikzijde is zwart met een blauwe marmering, soms is de keel volledig zwart.

Morales & Velasco (1998) beschreven deze soort als Epipedobates planipaleae. Grant et al. (2006) plaatsten deze soort in het geslacht Ameerega.

 

Verspreidingsgebied: Het verspreidingsgebied van Ameerega planipaleae ligt op 2100 m b.z.n. in de nabijheid van Oxapampa op de westelijke helling van de Cordillera Yanachaga-Chemillen, Provincie Oxapampa,  Departement Pasco, Peru.

 

Natuurlijke habitat: ­Deze soort is slechts bekend van een klein moerasachtig stuk bos te midden van ontboste gebieden.

 

Gedrag: Mannetjes zijn mogelijk territoriaal. Ze roepen vanaf plaatsen tussen de wortels van planten aan de rand van het moeras.

 

Geografische variatie: Er is geen geografische variatie bekend van deze soort. Wel is er variatie in uiterlijk binnen de enige bekende populatie (zie: beschrijving).

 

Voorkomen in gevangenschap: Deze soort wordt anno 2013 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek: Geen gegevens bekend.

 

Voedsel: Geen gegevens bekend.

 

Geciteerde literatuur:

·         Grant, T., Frost, D.R., Caldwell, J.P., Gagliardo, R., Haddad, C.F.B., Kok, P.J.R., Means, D.B., Noonan, B.P., Schargel, W.E. & Wheeler, W.C., 2006, Phylogenetic systematics of dart-poison frogs and their relatives (Amphibia: Athesphatanura: Dendrobatidae). Bull. Amer. Mus., 299, 1-262.

·         Morales, V. R., & Velazco, P. M., 1998. Una especie nueva de Epipedobates (Amphibia, Anura, Dendrobatidae) de Peru. Amphibia-Reptilia 19: 369-376.

Printen
Back To Top