Andinobates bombetes

Andinobates bombetes (Myers and Daly 1980)

16-20mm Donker grijsbruine tot zwarte kikker met dikke donkerrode dorsolaterale streeptekening die vanaf de kop tot ten minste halverwege de rug lopen. Dezelfde rode kleur kleurt delen van de kop en bovenste helft van de rug dun in, waardoor een mix met de bruine tint ontstaat en een korte middenstreep aanwezig kan zijn vanaf de neus. Op de onderkaak loopt een eveneens dikke rode streep, die tot op de gehele bovenarm doorloopt en zelfs de hele voorpoot rood kan kleuren. De huid is sterk gegranuleerd. Op de chocolade bruine buikzijde zijn grote witte vlekken aanwezig, die doorlopen tot op de flanken. De vingers en tenen zijn veelal wit gekleurd. Mannetjes hebben een licht blauwe vlek op de keel.

Geografische variatie:

De kikkers rond de Rio Barbas zijn wat helderder rood dan die in Cauca

Roep: Zachte krekelachtige buzz roep

Verspreiding:

R. bombetes is bekend van de westelijke helling van Valle del Cauca en de Centrale Andes (Quindio). De Pacifische kant van de Canon del Drago in de Cordillera Occidental, Colombia, op 1580 tot 2100 meter boven zeeniveau.

Ecologie:

De kikkertjes bewonen de bosbodem en epifytische begroeiing in nevelwouden. De veelal dunne boompjes in het habitat zijn sterk begroeid met mossen. Het is relatief koud in deze gebieden met zo een 18-23 graden overdag en in de nacht daalt de temperatuur tot 14 graden. De mannetjes zijn territoriaal en roepen veelal vanonder een boomstam. De eitjes worden vermoedelijk tussen het afgevallen blad afgezet en dor de mannetjes verzorgd. De mannetjes brengen de uitgekomen kikkervissen op hun rug naar poeltjes in bladoksels van bromelias. De kikkervissen zijn omnivoor.

Het terrarium:

Een vlak terrarium met bladlaag en veel bromelia’s.

Temperatuur:

Overdag ca. 20°C, ‘s nachts 1 - 2°C koeler.

Printen
Back To Top