Bladluizen (Acyrthosiphon pisum, Megoura viciae & Diuraphis noxia)

Bladluizen (Acyrthosiphon pisum, Megoura viciae & Diuraphis noxia)

(Premium)

Steeds meer hobbyisten zweren bij het voeren van bladluizen omdat ze hiermee betere kweekresultaten behalen. In de hobby worden om die reden al zeker drie soorten bladluizen veelvuldig gekweekt om als voedseldieren te dienen. De kweek met deze soorten is zeer eenvoudig, maar het vergt wel een hoge mate van discipline om de continuïteit te behouden. In een goed lopende kweek zijn bladluizen zeer productief, waardoor ze zeer geliefd zijn geworden onder hobbyisten. De laatste jaren worden deze soorten bladluizen dan ook door steeds meer hobbyisten gekweekt en vormen een zeer groot aandeel van het gekweekte voer voor gifkikkers.

De erwtenluis, Acyrthosiphon pisum, is een bladluizensoort die slechts op enkele plantensoorten voorkomt. Deze soort wordt aangetroffen op erwtenplanten, klaver, alfalfa en tuinboonplanten. Voor het kweken gebruikt men meestal jonge erwtenplanten.

De grote wikkeluis, Megoura viciae, is een bladluizensoort die voorkomt op verschillende soorten vlinderbloemigen (waaronder de erwt), veldlathyrus en natuurlijk wikke. Net zoals voor de erwtenluis gebruikt men voor het kweken van deze soort ook voornamelijk jonge erwtenplanten.

Eveneens in opkomst is het kweken met de Russische tarweluis, Diuraphis noxia. Vooral vanwege het kleinere formaat van deze soort ten opzichte van de andere twee soorten, is deze soort zeer geliefd bij hobbyisten die kleine kikkersoorten kweken. Voor het kweken met deze soort kan eenzelfde methode gebruikt worden als voor erwten- en wikkeluis. Echter dient tarwe of gerst als waardplant van deze soort.

Kweken met luizen

Voor een eenvoudige kweekmethode heb je de volgende materialen nodig: 

Premium artikel.
Het vervolg van dit artikel is alleen te lezen wanneer u als DN lid bent ingelogd.

Lees verder....

 

Theme picker

Back To Top