Tropische pissebedden (Trichorhina tomentosa)

Tropische pissebedden (Trichorhina tomentosa)

Deze tropische pissebed is met name een zeer geschikte soort om te kweken als voedseldier omdat het pantser niet zo hard is in vergelijking met andere soorten pissebedden. Met een formaat van maximaal 5 mm is het formaat ook ideaal voor veel van onze gifkikkers. De kweek van tropische pissebedden is uitermate eenvoudig en vergt eigenlijk vooral geduld. Explosief vermeerderen doen deze pissebedden namelijk niet.

Kweken met tropische pissebedden

Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig: 

•             plastic bakjes of opbergdozen

•             cocopeat

•             ribbelkarton

•             voer (bakkersgist, champignons, visvoer of rijstmeel)

•             water (eventueel)

•             entportie pissebedden

Vul kleine plastic bakjes of opbergdozen met een laag van 3 tot 6 cm cocopeat. Bevochtig de cocopeat met water als deze erg droog is. Ent de kweek met een hoeveelheid pissebedden en geef ze wat voer bovenop de cocopeat. Dek nu een deel van de cocopeat af met een stuk ribbelkarton. De pissebedden verzamelen zich grotendeels onder dit ribbelkarton voor hun vochtregulatie. Zet de kweek weg tussen de 20 en 25 °C en controleer wekelijks of ze gevoerd moeten worden. Zodra het oude voer op is kunnen de pissebedden van nieuw voer worden voorzien. Plaats daarnaast van tijd tot tijd een nieuw stuk karton ter vervanging van het oude stuk. Na enkele maanden moet een duidelijke vermeerdering van het aantal pissebedden zichtbaar zijn. 

Voeren

Heel veel pissebedden verzamelen om te voeren is niet eenvoudig. Het makkelijkste is het ribbelkarton, waarop veel pissebedden zich reeds verzameld hebben, in de kikkerbak te plaatsen. De kikkers eten dan de pissebedden eraf waarna het karton weer terug de kweek in kan.

Printen
Back To Top