Motten (Plodia interpunctella en Achroia grisella)

Motten (Plodia interpunctella en Achroia grisella)

(Premium)

Zowel de kleine wasmot (Achroia grisella) als de Indische meelmot (Plodia interpunctella) worden veelvuldig gekweekt om als voedseldier te dienen. Kweken met deze motten is erg eenvoudig en kost weinig tijd. Hierdoor is het een ideaal voedseldier om afwisseling in het dieet van de kikkers mee aan te brengen. Vooral de larven van de motten worden gebruikt om de kikkers mee te voeren, maar ook de motten mogen gevoerd worden.

De Indische meelmot wordt veelal foutief de kleine wasmot genoemd, maar heeft slechts als overeenkomst dat ze klein zijn en op eenzelfde manier kunnen worden gekweekt. De Indische meelmot is een kleine mot van slechts 10 mm groot. Ook de larven van deze soort, die als voer dienen voor kikkers, zijn klein en worden slechts tot 12 mm lang. Vaak komen de motten in diervoeders en voorraadkasten voor waar ze een plaag kunnen vormen in slecht afgesloten voedingsmiddelen.

De kleine wasmot is uiterlijk verschillend maar behoort net als de Indische meelmot tot de familie van snuitmotten (Pyralidae). De motten zijn 10 tot 15 mm groot, en de larven worden tot 20 mm groot. Het is een vrij algemene soort in de buurt van bijenkorven, waar de eieren worden gelegd en de larven hun voeding vinden. De larven voeden zich met honing, bijenwas, pollen, dode insecten en gedroogd fruit. Wanneer een bijenkolonie verzwakt is kunnen wasmotten het nest volledig overnemen.

Kweken met motten (een recept van Aad Lagraauw)

Voor een eenvoudige kweekmethode heb je de volgende spullen nodig: 

Premium artikel.
Het vervolg van dit artikel is alleen te lezen wanneer u als DN lid bent ingelogd.

Lees verder....

Theme picker

Back To Top