Graanklanders (Sitophilus granarius)

Graanklanders (Sitophilus granarius)

De graanklander is een kever uit de familie van snuitkevers. Deze soort wordt slechts 3 tot 5 mm groot. Het kleine formaat, en het feit dat deze soort niet kan vliegen, maakt het een uitstekend geschikte keversoort om te kweken als voedsel voor kikkers. Vrouwtjes produceren elke dag twee of drie eitjes. Omdat ze dat gedurende meerdere weken doen produceren ze met gemak ruim honderd nakomelingen. Voor elk eitje prikt het vrouwtje een klein gaatje in een graankorrel en dekt deze daarna af. De larve eet van de binnenzijde van de graankorrel tot deze zich na enkele weken in de graankorrel verpopt. Na het verpoppen boort de jonge kever zichzelf naar buiten.

Kweken met graanklanders

Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig:

•             zaden; bijvoorbeeld graan, tarwe, of duivenvoer

•             container; bijvoorbeeld een plastic bak met een deksel waar
              een stukje gaas in zit

•             keukenpapier

•             entportie graanklanders

Doe een laag zaden van enkele centimeters in de container. Vouw een stuk keukenpapier twee keer dubbel en leg dit bovenop de zaden. Voeg vervolgens een entportie (bijvoorbeeld een vijftigtal) graanklanders toe en sluit de container goed af. Omdat deze dieren zich overal tussen kunnen wurmen is een goed afsluitend bakje een must. Zet de kweek nu weg op een temperatuur tussen de 20 en 25 °C. Een volledige cyclus duurt, afhankelijk van de temperatuur, 1 á 2 maanden. Zet na één of twee cycli een nieuwe kweek op zodat een explosie van mijten wordt voorkomen. Het is ook mogelijk zo nu en dan nieuwe zaden aan een lopende kweek toe te voegen, maar het risico op een explosieve toename van mijten is daarmee veel groter. Ent geen kevers in een nieuwe kweek die uit een kweek met veel mijten komen. De kevers kunnen eventueel ontdaan worden van mijten door ze één of twee maal door bloem heen te schudden en vervolgens te zeven. Het gaas in de deksel zorgt voor voldoende luchtcirculatie waarmee schimmel voorkomen wordt.

Voeren

Hiervoor is het stuk keukenpapier bovenop de zaden gelegd. Veel kevers verzamelen zich hierop. De kevers kunnen eenvoudig in een kikkerbak van het keukenpapier af worden geschud. Ook kan ervoor worden gekozen de kevers van het keukenpapier af te schudden in een emmer zodat de kevers eenvoudig gesupplementeerd kunnen worden. Voeg dan wat vitamine‑ en/of mineralenpreparaat toe en schud de kevers goed door het supplement heen. Hierna kunnen de kevers aan de kikkers worden gevoerd. 

Printen
Back To Top