Bonenkevers (Callosobruchus maculatus)

Bonenkevers (Callosobruchus maculatus)

De bonenkever is een keversoort uit de familie van zaadkevers. Deze soort kan wel vliegen, maar vliegt over het algemeen niet veel. Omdat ze in zeer beperkte mate wegvliegen, zijn ze als voedseldier voor kikkers goed onder controle te houden. Vrouwtjes produceren gedurende hun volwassen leven van 7 tot 14 dagen, ruim 100 eitjes. De eitjes worden gelegd op een boon. Na 4 tot 8 dagen boort de larve zich de boon in. Binnenin de boon ontwikkelt de larve zich gedurende 3 tot 5 weken, waarna deze zich vlak onder de zaadhuid verpopt tot kever.

Kweken met bonenkevers

Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig:

•             gedroogde oogbonen (veel andere soorten bonen voldoen
              echter ook uitstekend)

•             container; bijvoorbeeld een plastic bak met een deksel waar
              een stukje gaas in zit

•             keukenpapier

•             entportie bonenkevers

Doe een laag bonen van enkele centimeters in de container. Vouw een stuk keukenpapier één of twee keer dubbel en leg dit op de bonen. Voeg vervolgens een entportie (bijvoorbeeld een vijftigtal) bonenkevers toe en sluit de container af. Zet de kweek nu weg op een temperatuur tussen de 24 en 28 °C. Een volledige cyclus duurt afhankelijk van de temperatuur 4 tot 6 weken. Zet na één of twee cycli een nieuwe kweek op zodat een explosie van mijten voorkomen wordt. Het is ook mogelijk zo nu en dan nieuwe bonen aan een lopende kweek toe te voegen, maar het risico op een explosieve toename van mijten is daarmee veel groter. Ent geen kevers in een nieuwe kweek die uit een kweek met veel mijten komen. De kevers kunnen eventueel ontdaan worden van mijten door ze één of twee maal door bloem heen te schudden en vervolgens te zeven. Het gaas in de deksel zorgt voor voldoende luchtcirculatie waardoor schimmel voorkomen wordt.

Voeren

Veel kevers verzamelen zich op het stuk keukenpapier dat bovenop de zaden gelegd is. De kevers kunnen daardoor eenvoudig in een kikkerbak van het keukenpapier afgeschud worden. Er kan ook voor gekozen worden de kevers van het keukenpapier af te schudden in een emmer, zodat de kevers eenvoudig te supplementeren zijn. Voeg dan wat supplement toe en schudt de kevers goed door het supplement heen. Voer hierna de kevers aan de kikkers. De enkele kevers die wegvliegen kunnen vrij gemakkelijk weer worden gevangen.

Printen
Back To Top