Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ranitomeya

Ranitomeya yavaricola

Ranitomeya yavaricola Perez-Peña, 2010

Beschrijving:
Ranitomeya yavaricola is met zijn 15 tot 18 mm groot een klein kikkertje. De huid is glad op de rugzijde van het lichaam en het de kop. De buikzijde en de poten zijn licht gegranuleerd. De buikzijde van de kop is bijna glad. Het lichaam is zwart met metallic grijsgroene streepjes voor en achter het oog, een enkele stip tussen de ogen, en aan beiden zijden van de rug strepen vanaf de dijen tot de schouders. Een bredere streeptekening in dezelfde kleur bevindt zich tussen de oksels en de liezen waar deze bij de liezen overgaat in een grote vlek op de dij. Een brede streep is ook aanwezig op de onderlip, welke reikt tot op de schouders. De poten en tenen zijn volledig bronskleurig, met een grijsgroene stip op beide onderzijden van het dijbeen. De buikzijde heeft een onregelmatige grijsgroene vlektekening waarbij de keelzijde bijna geheel gekleurd is. De iris is zwart.
De roep lijkt op die van andere kikkers uit de vanzolinii groep en kan gekenmerkt worden als een korte trillende roep.

Verspreidingsgebied:
Primair regenwoud in een klein gebied in noordoost Peru is het leefgebied van R. yavaricola. De soort komt waarschijnlijk wijder verspreid voor in het brede gebied tussen de Rio Ucayali, Amazone, Rio Yavari, Rio Blanco en Quebrada Blanco. Grote gedeelten van dit gebied staan echter permanent of tijdelijk onder water. Dit zou de verspreiding van R. yavaricola kunnen beperken. Binnen het verspreidingsgebied komen ook R. uakari, Ameerega hahneli, en A. trivittata sympatrisch voor.
De type lokaliteit is nabij Lago Preto, 17 km ten westen van Estiron de Ecuador, Procincia Ramon Castilla, Departemento Loreto, Peru; 4° 27’ 35.0” S, 71° 45’ 3,5”W, 120 meter b.z.n

Natuurlijke habitat:
De vegetatie in het tot nu toe bekende biotoop van R. yavaricola bestaat uit veel hoge bomen en weinig ondergroei. R. yavaricola is voornamelijk geobserveerd tijdens het foerageren in het blafafval en tijdens het roepen vanaf palmbladeren, bromelia’s, en op takken van omgevallen bomen. Bromelia’s worden ook gebruikt voor de afzet van larven.

Gedrag:
R. yavaricola is in de natuur een zeer schuwe kikker die bij verstoring snel dekking doekt tussen het bladafval of wortels van planten.

 

Geografische variatie:
Er zijn geen verschillende geografische varianten bekend van deze kikkers.

Voorkomen in gevangenschap:
Deze soort wordt anno 2012 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek:
Geen gegevens bekend. Waarschijnlijk vergelijkbaar met andere soorten uit de vanzolinii groep.

Voedsel:
Geen gegevens bekend. Waarschijnlijk vergelijkbaar met andere soorten uit de vanzolinii groep.

Geciteerde literatuur:

 

  • Perez-Peña, P.E., G. Chavez, E. Twomey, and J.L. Brown. 2010. Two new species of Ranitomeya (Anura: Dendrobatidae) from eastern Amazonian Peru. Zootaxa 2439: 1-23.
Printen
Back To Top