Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ranitomeya

Ranitomeya cyanovittata

Ranitomeya cyanovittata Perez-Peña, 2010

Beschrijving:
Ranitomeya cyanovittata is een kleine Ranitomeya soort van slechts 14 tot 17 mm groot. De huid is bijna glad op de rugzijde van het lichaam en het de kop. De buikzijde en de poten zijn licht gegranuleerd. De buikzijde van de kop is bijna glad. De rug, poten en kop zijn zwart met blauwe onregelmatige lengtestrepen. Een lengtestreep is aanwezig op de onderlip aan beiden zijden doorlopend tot aan de schouders, evenals van op de flanken van de oksel tot de lies. Op de schouder bevind zich een bleek blauw vlekje. De voor- en achterpoten zijn bedekt met een bleekblauwe nettekening waardoor grote ronde zwarte stippen ontstaan in de grondkleur. De tenen zijn blauwzwart. De buikzijde is zwart met onregelmatige blauwe vlekken. De onderzijde van de poten zijn soms bruinig, de iris is zwart.
De roep is vergelijkbaar met die van andere soorten uit de vanzolinii groep en kan gekenmerkt worden als een korte triller. De roep is echter korter en hoger van toon dan die van R. vanzolinii.

Verspreidingsgebied:
R. cyanovittata is bekend van slechts twee locaties nabij de Nueva Capanahua gemeenschap in het Rio Branco stroomgebied nabij Sierra del Divisor, tussen 200 en 300 meter b.z.n.. Deze soort bewoont daar regenwouden in de buurt van beekjes. Binnen het verspreidingsgebied komen ook Ameerega ignipedis en A. cf. hahneli sympatrisch voor.
De type lokaliteit is het Rio Branco stroomgebied nabij de Zona Reservada Sierra del Divisor, Departemento Loreto, Peru; 6° 55’ 12.0” S, 73° 50’ 45,0”W, 206 meter b.z.n.

Natuurlijke habitat:
De vegetatie bestaat uit bomen, lianen en weinig ondergroei. De ondergroei bestaat uit varens en verschillende kruidachtige planten zoals Heliconia. Bromelia zijn in het biotoop niet waargenomen. De geobserveerde dieren waren aan het foerageren in het bladafval.

Gedrag:
Geen gegevens bekend.

 

Geografische variatie:
Er zijn geen verschillende geografische varianten bekend van deze kikkers.

Voorkomen in gevangenschap:
Deze soort wordt anno 2012 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek:
Geen gegevens bekend. Waarschijnlijk vergelijkbaar met andere soorten uit de vanzolinii groep.

Voedsel:
Geen gegevens bekend. Waarschijnlijk vergelijkbaar met andere soorten uit de vanzolinii groep.

Geciteerde literatuur:
·         Perez-Peña, P.E., G. Chavez, E. Twomey, and J.L. Brown. 2010. Two new species of Ranitomeya (Anura: Dendrobatidae) from eastern Amazonian Peru. Zootaxa 2439: 1-23.

Printen
Back To Top