Kikkers vangen

Kikkers vangen

Hoewel sommige soorten zich vrij gemakkelijk laten vangen is het vangen van kikkers over het algemeen geen gemakkelijke klus. Hoe moeilijk of makkelijk het ook gaat, er zijn dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Ook zijn er trucs die het vangen van kikkers kunnen vergemakkelijken.

Het eerste waarover moet worden nagedacht voordat gifkikkers worden gevangen is de manier waarop ze gaan worden gehanteerd. Vangen en hanteren met de hand is geen aanrader. De halfdoorlatende huid van amfibieën kan gemakkelijk allerlei stoffen opnemen die zich op de handen bevinden. Dat moet uiteraard zo veel mogelijk voorkomen worden. Ook na het wassen van onze handen zijn onze handen nog niet schoon genoeg. Een ontsmettingsmiddel werkt beter om handen voldoende schoon te krijgen maar ook hiermee blijft het af te raden. De kikkers worden het beste niet met de handen gevangen. Het in de hand vasthouden van de kikkers an sich is namelijk niet makkelijk. Ze zijn niet alleen fragiel, maar ontsnapping uit de handen zal veel gemakkelijker plaatsvinden dan bij de betere alternatieven. Het meest gebruikelijk is het om de dieren te vangen in een transparant bakje, buisje of glaasje. Geschikte transparante kunststof buisjes zijn vaak bij de apotheek te koop als urinepotjes (volledig transparante modellen). Geschikte glaasjes zijn bijvoorbeeld kleine borrelglazen. Dat het bakje, buisje of glaasje transparant is helpt enorm bij het vangen omdat precies kan worden gezien waar het dier zit. De veelal kleine kikkertjes die door hobbyisten worden gehouden kunnen meestal het beste met een buisje of glaasje gevangen worden. Bakjes zijn al snel te groot en daardoor onhandig te manoeuvreren tussen de inrichting van de kikkerbak. Het te vangen dier kan met het glaasje of buisje in de hand (eventueel begeleidend met de andere hand) over een kikker heen worden gezet. Wanneer nodig, kan met de vingers het dier het buisje in worden begeleid om daarna direct met de vingers af te sluiten. Heel eenvoudig kan het dier nu verplaatst worden naar een ander verblijf of een transportbakje. Als er voor elke kikkerbak een eigen vangbuisje is, vermindert dit de risico’s op ziekteverspreiding. Bij gebrek aan meerdere vangbuisjes, kan het buisje ook ontsmet worden voordat er kikkers uit een andere bak worden gevangen.

In een kweekbak kan gemakkelijk de inrichting uit de bak worden gehaald om kikkers te vangen die zich goed verstoppen. In grote bakken met een mooie permanente inrichting is dat helaas lang niet altijd wenselijk of mogelijk. Met enig geduld kunnen uit dergelijke bakken de kikkers toch wel te pakken worden gekregen. Bodembewonende dieren verstoppen zich graag in kleine holtes. Op de bodem enkele zwarte filmkokertjes plaatsen, ruim voordat de dieren moeten worden gevangen, kan een oplossing bieden. Dieren die zich erin verstoppen kunnen zeer gemakkelijk worden ingesloten en dan uit de bak worden gehaald. Ook zijn er vrij veel kikkers die ’s nachts open en bloot op bladeren of in bromelia’s slapen, terwijl ze overdag nauwelijks vindbaar zijn. Probeer dan een uur nadat het donker is geworden in de bak de dieren te vangen met behulp van een zaklantaarn. Vereist is wel dat het in de ruimte waarin de bak staat ook donker is. Een zaklantaarn met gebundelde lichtstraal werkt hierbij het beste. De slapende dieren schrikken niet zo snel van het openen van de bak en blijven in de sterke lichtbundel vaak stil zitten. Met een vangbuisje in de andere hand worden snel resultaten behaald.

Printen
Back To Top