Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid

Van nature zoeken Dendrobatoidae in perioden van droogte naar plaatsen met een voldoende hoge luchtvochtigheid om zich terug te trekken. In gevangenschap is de leefruimte aanzienlijk kleiner, waardoor ook de keuzemogelijkheden bij grote droogte zeer beperkt zijn. Het op peil houden van de luchtvochtigheid in gevangenschap is om die reden vastgelegd in de volgende richtlijnen, die slechts de minimale eisen weergeven:

  • Het bodemsubstraat dient altijd nat aan te voelen zodat er op de bodem voldoende verdamping kan plaatsvinden.
  • Klimmende soorten moeten in staat zijn op enige afstand van de bodem voldoende luchtvochtigheid te vinden. Materialen die op afstand van de bodem verdamping realiseren zijn hier essentieel.
  • Ventilatie is noodzakelijk om te zorgen dat de lucht niet stagneert, de luchtvochtigheid niet constant hoog blijft, en hierdoor minder ziekteverwekkers tot bloei kunnen komen.
  • De verdamping van water dient consequent gecompenseerd te worden door water aan te vullen. Dit kan door water in de bak te sproeien (simuleren van een natte tijd), of door slechts water in de bak te schenken om de bodem voldoende vochtig te houden (simuleren van een droge tijd).
Printen
Back To Top