Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ranitomeya

Ranitomeya duellmani

Dendrobates duellmani (Schulte 1999)

15-18mm groot met helder oranjerode tot diep rode lijnen op een zwarte rug. De lijnen op de rug laten een zwarte U vorm achter en zijn zelden onderling verbonden. De middelste lijn loopt doorgaans door tot onderaan de rug van het kikkertje. Lijnen op de flanken van de buik zijn afwezig. De poten zijn blauw genet. De buikzijde is eveneens blauwgroen met grote zwarte vlekken en een rode vlek, iets groter dan bij R. reticulata tegen de onderkaak op de keel.

Geografische variatie:

Er is enige variatie in dikte van de rode lijnen over het verspreidingsgebied.

Roep: Buzz roep identiek aan R. reticulata

Verspreiding:

Ranitomeya duellmani sensu stricto komt voor in San Jacinto, Peru. Sterk gelijkende dieren worden gevonden in Amazone van Ecuador en Peru tot dicht aan de grens met Brazilië. De kikkertjes zijn nauwelijks verschillend van R. reticulata en worden op basis van het lijnen patroon, iets grotere formaat en verspreiding als aparte soort gezien. Een deel van de populaties toegewezen aan R. duellmani behoort echter toe aan R. ventrimaculatus of R. uakarii achtigen, te onderscheiden aan een gele tot licht oranje keel met grote zwarte vlekken.

Ecologie:

De kikkertjes zijn strikte bodembewoners en leven tussen het afgevallen blad. Ze planten zich echter ook voort in bromelias die enkele meters boven de bosbodem groeien. Eieren (2-6, zwart) worden hier afgezet veelal op de rand van water, maar zelden deels onder water. Kikkervissen worden in kleine poeltjes in bladoksels of boomholtes afgezet.

Eieren:

2 tot 6 zwarte eieren worden gelegd in bladoksels van bromelia’s aan de rand van het water. Schuin geplaatste filmkokertjes waarin een beetje water blijft staan kunnen hiervoor ook gebruikt worden.

Printen
Back To Top